La Fatarella

La sínia divina.


Panoràmica de la Fatarella.

La Fatarella és un poble de la Terra Alta, situat al nord-est de la comarca, a cavall de la serra que porta el mateix nom. El punt més alt és el lloc on hi ha la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia; des d’allí, els dies clars, es veuen els Pirineus. La plana de les Camposines, al peu de la Serra de la Fatarella, és el punt més baix del terme. Els carrers estrets, costeruts i irregulars d’aquest petit poble de l’interior són d’una bellesa austera i sòbria com ho és el paisatge de secà que l’envolta, un paisatge amb nombroses construccions de pedra en sec: cabanes, perxes, marges… que li donen una forta identitat. Aquesta terra d’aspecte tan àrid —el seu nom, d’origen àrab, significa “la sínia divina”—, en la qual es cultiven olivers, ametllers, avellaners, vinya…, dóna uns productes de gran qualitat, fruit d’una tradició agrícola i artesana que s’intenta mantenir.

Té un ric patrimoni arquitectònic: l’església, la capella, Sant Francisco, Sant Bartomeu com a edificis religiosos, i la Casa Ecològica —restaurant i allotjament—, de recent construcció, exemple d’arquitectura integrada en el paisatge, construïda amb criteris de sostenibilitat, utilitzant la pedra en sec i amb instal·lacions d’energia solar. Fortament castigada durant la guerra civil i escenari de la sagnant Batalla de l’Ebre, al costat de l’església romànica de Sant Bartomeu, al terme de Camposines, s’hi emplaça una ossera per enterrar les víctimes d’aquesta batalla que no van rebre una sepultura digna.

La vida quotidiana a la Fatarella encara conserva la tranquil·litat dels pobles rurals. Durant l’any es fan un munt d’activitats culturals i festives. La gent, hospitalària i participativa, ha mantingut gelosament els seus costums i tradicions centenàries, i en consolida dia a dia el seu futur.